Descoperă produsele noastre pe Carrefour.ro earth icon Alege-ți țara logo enseigne Carrefour

Rezultatele căutarii mele Rezultate

Site internațional

Engleză

Site național

BLOCKCHAIN PENTRU PRODUSE ALIMENTARE

BLOCKCHAIN PENTRU PRODUSE ALIMENTARE

În culisele primului blockchain alimentar din Europa

Timp de un an, în secret, o echipă Carrefour a creat o bază de date imposibil de falsificat care face ca fiecare etapă din producția unui lot de alimente să fie transparent și accesibil consumatorilor. Dezvăluirea acestui proiect inițial.

„Ei au făcut asta!“, titra revista americanăBusiness Week din această primăvară, a doua zi după lansarea blockchainului alimentar de către Carrefour. În același moment, Walmart, gigantul american de retail, își testa propriul proiect de acest tip... Desigur, la Carrefour, cei șapte membri ai echipei create pentru a dezvolta și a gestiona „proiectul blockchain“ au savurat complimentul. Concluzia după douăsprezece luni de muncă grea.

Totul a început în primele luni ale anului 2017. În ultimii ani, mai multe scandaluri sanitare au zdruncinat încrederea consumatorilor: cum să-i asigurăm în privința originii și trasabilității produselor alimentare pe care le cumpără? Carrefour optează pentru blockchain. Acest registru digital criptat, alimentat de utilizatorii săi, care a permis crearea celebrului bitcoin, este și consecința unei crize de încredere în bănci. Și dacă am putea aplica această tehnologie în sectorul alimentar?

Emmanuel Delerm, specialist în management de proiect la Carrefour, curăță terenul, însoțit de două firme specializate, Crystalchain și Connecting Food. El creează o unitate internă formată din cinci informaticieni. „Avem o cultură de deschizători de drumuri, spune Emmanuel Delerm. Am dorit ca acest blockchain să fie un produs Carrefour.

Trei luni mai târziu, această echipă mică știe cu exactitate ce tehnologie va adopta: va fi Ethereum, „cea mai stabilă la momentul respectiv“. De asemenea, a ales un produs pe care să-l testeze: puiul de fermă din Auvergne. Un tip de produs pentru familii, prezent în toate frigiderele.

 

Strângerea dovezilor

Nu le mai rămâne decât să strângă dovezile de trasabilitate pe care consumatorul le așteaptă. Aici, încep să apară problemele: „Aceste dovezi existau, însă erau fragmentate și dispersate în rândul partenerilor noștri. Ne-a luat cincisprezece zile să le adunăm, în diverse formate, uneori pe hârtie, explică managerul de proiect, subliniind că acum fac acest lucru în câteva minute.

La Carrefour, Séverine Fontaine cunoaște foarte bine linia calității păsărilor de curte: este responsabilă pentru aceasta. Rețeaua de crescători cu care Carrefour lucrează în parteneriat, în unele cazuri de peste douăzeci de ani, nu are niciun secret pentru ea. Ea cunoaște exigențele de producție pe care le respectă și faptul că sunt mai stricte decât reglementările în vigoare.

Ea se alătură echipei, care decide să se deplaseze pe teren pentru a se întâlni cu toate părțile implicate în producția de pui de fermă din Auvergne: sindicatul crescătorilor, fabrica de alimente, medicul veterinar, abatorul și procesatorul, Marc Saulnier, director general al Arrivé Auvergne.

Emmanuel Delerm își amintește: „Carrefour vine să le vorbească despre un proiect de blockchain... La început, unii au fost puțin reticenți, dar și-au dat seama rapid că această inițiativă le pune munca în valoare.“

Yves de la Fouchardière, președintele Cooperativei Fermierilor din Loué și furnizor de ouă pentru Carrefour, s-a alăturat proiectului fără ezitare: „Producerea de produse de calitate este misiunea noastră de șaizeci de ani! Acest proiect este instrumentul care ne lipsea pentru a arăta consumatorilor cum lucrăm.“

Între timp, la Massy (Essonne), la sediul Carrefour Franța, cei cinci informaticieni lucrează lipiți de calculatoarele lor. Au descărcat baza de date Ethereum, care rulează în cloudul Carrefour. Ei dezvoltă platforma, începând cu codificarea datelor controlate de organisme independente și devenite imposibil de falsificat.

În vara anului 2017, au efectuat primele teste în timp ce se desfășura un sondaj în magazin pentru a valida așteptările consumatorului. În septembrie, încep dezvoltarea „contractelor inteligente“ (acele aplicații care generează contracte dacă condițiile definite anterior sunt îndeplinite) și perfecționează ergonomia portalului de Internet. Nu poate fi vorba de compromisuri în ceea ce privește securitatea, dar nici de a construi un instrument dificil de folosit pentru utilizatorii blockchain.

La mijlocul lunii februarie 2018, Emmanuel Delerm și echipa sa își ating obiectivul. Se semnează un acord între toți partenerii Filierei de calitate pentru puii de fermă din Auvergne, iar ultimele teste tehnice sunt concludente. Acest experiment a devenit un blockchain alimentar operațional, primul din Europa. Consumatorul îl descoperă în martie 2018 printr-un simplu cod QR plasat pe ambalajul puiului.

Creatorii blockchainului Carrefour răsuflă ușurați, însă Emmanuel Delerm își spune: „Primul  produs a fost cel mai simplu.“ Până în această toamnă mai trebuie să includem roșiile Cauralina, ouăle de fermă Loué, cașcavalul rocamadour AOC, somonul norvegian, iar înainte de Crăciun urmează găina de Auvergne și portocala spaniolă (de confirmat de către Carrefour). Până în 2022, blockchainul va fi implementat în toate cele 100 de linii de calitate Carrefour în Franța.

BLOCKCHAIN PENTRU PRODUSE ALIMENTARE
BLOCKCHAIN PENTRU PRODUSE ALIMENTARE
BLOCKCHAIN PENTRU PRODUSE ALIMENTARE
BLOCKCHAIN PENTRU PRODUSE ALIMENTARE
BLOCKCHAIN PENTRU PRODUSE ALIMENTARE
BLOCKCHAIN PENTRU PRODUSE ALIMENTARE